Tahukan anda apa itu CPU?

CPU juga dikenali sebagai pemproses bermaksud unit pemprosesan pusat. Inilah yang melakukan pengiraan dalam komputer anda dan yang paling mungkin penyumbang utama kepada kelajuan dan responsif untuk sistem anda. Kelajuan atau jam kekerapan merujuk kepada bagaimana banyak kitaran pemproses akan melalui dalam satu saat. A pemproses GHz tidak 3 juta (billion!) kitaran per saat. Jelas sekali lagi kitaran lebih cepat unit, bagaimanapun kecekapan setiap kitaran juga penting. Kecekapan setiap kitaran dikenali sebagai IPC, Arahan bagi setiap pusingan. Hanya untuk menggambarkan bit mini ini, bayangkan lelaki berjalan. Anda cuba untuk mendapatkan dari titik A ke titik B. Lebih cepat anda berjalan lebih cepat anda sampai ke sana.

Walau bagaimanapun jika anda mempunyai langkah kecil maka bagi setiap pergerakan kaki anda tidak meliputi banyak tanah. Dengan cara yang sama CPU walaupun mempunyai frekuensi jam yang cepat juga mesti mempunyai IPC besar untuk menjadi berkesan. Satu lagi konsep pemproses adalah cache. cache adalah semata-mata ingatan diakses ultra-cepat dalam pemproses. Kedai-kedai cache data buat sementara waktu yang dikehendaki dari CPU. Jika CPU terpaksa mendapatkan data dari modul RAM, ia akan mengambil masa jadi kebanyakan CPU mempunyai cache yang akan menyimpan data yang boleh dihantar cepat untuk CPU apabila ia memerlukannya. cache yang lebih besar yang lebih cepat CPU akan berada di tugas melaksanakan.

Ada juga teras, anda mungkin pernah mendengar dual teras, teras quad dan juga teras hex. Pada dasarnya lebih teras, lebih mudah CPU boleh berurusan dengan data ia diberi makan. Sekarang jika anda tidak memahami perkara ini, saya tidak menyalahkan anda, saya akan cuba dan menggambarkan ia. Bayangkan sungai. sungai adalah pemproses anda sebagai keseluruhan. Sampah chucked pada satu hujung sungai anda. cache memastikan sampah chucked dengan cepat. sampah adalah data yang perlu diproses. Sungai-sungai Objektif utama adalah untuk menghilangkan sampah atau memproses maklumat. Kelajuan aliran sungai adalah kelajuan jam, sungai lebih cepat mengalir lebih cepat sampah akan lulus. arahan bagi setiap pusingan adalah keberkesanan setiap riak. Teras adalah apabila sungai berpecah kepada saluran.

Ia menjadikan dapat dengan mudah mengedarkan sampah sungai. Jadi maklumat yang melalui, kelajuan yang cepat sungai bermakna bahawa data adalah diproses segera dan pelbagai teras bermakna pemproses boleh melakukan tugas-tugas yang sangat dengan lebih cekap. cache bermakna bahawa sampah boleh dengan cepat dimasukkan ke dalam satu hujung Sungai. Terima kasih kerana menonton, saya berharap ia membantu. membuat Pastikan anda klik suka dan butang melanggan bawah video untuk video yang lebih besar..

As found on Youtube